UA-104418713-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ονομασία και σύντομο ιστορικό

 

Η Αρώνια (αγγλικά: chokeberries) είναι φυλλοβόλος μακρόβιος θάμνος (ζει έως και 100 χρόνια) της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae), που αναπτύσσεται στο ανατολικό κομμάτι της Βόρειας Αμερικής και απαντάται κυρίως σε υγρά δάση και σε έλη. Έχει ύψος από 1 έως 3 μέτρα ενώ ο καρπός είναι στρογγυλός 7-10 χιλιοστά. Το γένος συνήθως θεωρείται ότι περιλαμβάνει 3 είδη (Αρώνια η μελανόκαπρη, Αρώνια η ροδόχρους και Αρώνια η κόκκινη), ένα από τα οποία καλλιεργείται και στην Ευρώπη. Ένας τέταρτος τύπος που καλλιεργείται με την ονομασία Aronia, θεωρείται ότι είναι ένα ενδογενές υβρίδιο, είναι η Sorbaronia mitschurinii.

Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό αλλά και για τροφή. Οι καρποί μπορούν να φαγωθούν ωμοί ή αποξηραμένοι, ωστόσο συχνότερα γίνεται επεξεργασία σε αυτούς. Η γεύση του είναι στυφή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή κρασιούμαρμελάδας, παγωτού, τσαγιούμπίραςσιροπιού, χυμού, ορεκτικών και αλκοολούχων ποτών με εμποτισμό.

 

Θρεπτική αξία

Στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών (1-5) κατέχει πρώτες θέσεις (κλίμακα 1) καθώς:

 

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 g).

  • Περιέχει πληθώρα άλλων βιταμινών όπως: A, B1, B2, B3, B6, B9) καθώς και ιχνοστοιχεία    (K, P).

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο.

Οφέλη στην υγεία

Ο καρπός της αρώνιας:

  • Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση.

  • Έχει εξαιρετικό αποτέλεσμα για την καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα.

  • Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.

  • Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.

  • Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

  • Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις.

  • Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, την κόπωση, διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών καθώς και το μεταβολισμό.

  • Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.

  • Κατάλληλη για εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.

  • Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

  • Έχει υποαλλεργικό αποτέλεσμα: χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.

​Βιβλιογραφικές αναφορές

1.     Wu X, Gu L, Prior RL, McKay S (2004). "Characterization of anthocyanins and proanthocyanidins in some cultivars of Ribes, Aronia and Sambucus and their antioxidant capacity". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 52 (26): 7846–56. PMID 15612766. doi:10.1021/jf0486850.

2.     Wu X; et al. (2006). "Concentrations of anthocyanins in common foods in the United States and estimation of normal consumption". Journal of Agricultural and Food Chemistry. 54 (1): 4069–75.